Na świecie jest wiele rodzajów alkoholi i wielu koneserów różnych trunków. Jedne z trunków są mocne i bardzo łatwo i szybko zwalają z nóg. A inne są łagodne, nie posiadają dużo procentów i każdy dorosły człowiek może od czasu do czasu uraczyć się takim lekkim trunkiem. Do takich lekkich trunków zaliczamy likiery, drinki, piwo, wino i oczywiście szampana. Szampan jest specyficznym winem musującym. Jest to niskoprocentowy alkohol, który kojarzy się z prestiżem i świętowaniem.
Trunek ten powstał w Szampanii. Szampania znajduje się we Francji i jest najdalej wysuniętym na północ terenem uprawy winorośli. Szampan produkowany jest tradycyjną metodą często nazywaną także metodą szampańską.
Metoda naturalna polega na podwójnej fermentacji.
Pierwsza, to fermentacja moszczu w kadziach lub beczkach dębowych. Jest ona zwana fermentacją alkoholową. Natomiast druga fermentacja odbywa się już w butelkach, które leżakują w piwnicach. Wystarczy tylko przed butelkowaniem dla wzmocnienia trunku dodać mieszankę drożdży i cukru. Ilość dodanego cukru zawarta w płynie będzie decydować o tym, czy będzie to szampan półsłodki, półwytrawny, czy wytrawny. Butelki z winem musującym leżakują w piwnicach.
Odwrócone są szyjką w dół. Dlatego, bo podczas drugiej fermentacji tworzy się osad, który trzeba usuwać z wina każdego dnia, poprzez rytmiczne poruszanie butelkami. Po pewnym czasie cały osad zbierze się przy szyjce butelki. Wówczas w celu jego usunięcia zamraża się szyjkę w kąpieli chłodzącej. Zdejmuje się kapsle, aby oczyścić płyn. Osad wyrzucany jest przez gaz pod odpowiednim ciśnieniem. Podczas produkcji szampana nie stosuje się sztucznego nasycania dwutlenkiem węgla. Co nie znaczy, że szampan go nie posiada. Szampan także posiada dwutlenek węgla, który wytworzył się w nim w sposób naturalny w procesie dojrzewania wina zakorkowanego w butelce.
Szampan, to renomowany alkohol. Jest symbolem luksusu. Spożywa się go zazwyczaj w trakcie ważnych uroczystości. Gdy na przykład świętuje się zawarcie związku małżeńskiego, jubileusz, osiemnastkę, sylwester. Bywa również na na bankietach, itd. Samo odkorkowywanie butelki, któremu towarzyszy wybuch jest doświadczeniem fascynującym i niecodzienne.
Szampan poza prestiżem i walorami smakowymi posiada też inne zalety. Jest bogaty w minerały, jak wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, lit. Pomaga w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych, alergii, wpływa dodatnio na stan kości. Posiada też właściwości oczyszczające, przeciwzapalne i detoksykacyjne. Ponadto od dawna znane jest jego działanie antydepresyjne.