Grypa u osób z cukrzycą typu 1 i typu 2 stanowi większe ryzyko poważnych powikłań i ostrzejszego przebiegu choroby niż osoby bez cukrzycy lub innych chorób przewlekłych.
Osoby z cukrzycą typu 1 i typu 2 są narażone na wysokie ryzyko poważnych powikłań grypy, nawet jeśli ich poziom cukru we krwi jest dobrze regulowany. Cukrzyca zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań grypy, takich jak zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli, zapalenie zatok i infekcje ucha, a także zwiększa ryzyko hospitalizacji, a nawet śmierci z powodu grypy.
Diabetycy są zagrożeni, dlatego zaleca się przyjmowanie szczepionki przeciw grypie co roku. Ponadto ważne jest, aby samemu zrobić wszystko, aby zapobiec infekcji – między innymi unikając kontaktu z ludźmi z grypą i dbając o higienę rąk.
Mniej skuteczny układ odpornościowy.
Cukrzyca typu 1 i 2 powoduje, że układ odpornościowy jest mniej zdolny do zwalczania infekcji niż u osób bez cukrzycy (lub innej przewlekłej choroby uważanej za zagrożoną).
Jeśli poziom cukru we krwi jest wyższy niż 14 mmol / L, białe krwinki, które pomagają w obronie organizmu przed infekcjami, działają mniej wydajnie. Dlatego też najbardziej normalny poziom cukru we krwi będzie ważny, aby być najlepiej wyposażonym podczas choroby.
Objawami grypy mogą być:
• Ból mięśni i stawów
• Gorączka
• Ból głowy
• Suchy kaszel
• Ból gardła
• Katar
• Większe zapotrzebowanie na insulinę
Innym wyzwaniem grypy jest to, że infekcja utrudnia kontrolowanie poziomu cukru we krwi. Jeśli masz infekcję, szczególnie gorączkę, zwiększa się wydzielanie hormonów, co powoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Zwiększa to zapotrzebowanie na insulinę. Gorączka zwiększa zapotrzebowanie na insulinę i możesz potrzebować od 25 do 50 procent więcej insuliny niż zwykle potrzebujesz.
Jednocześnie często choruje się, jedząc mniej, co może również przyczynić się do zwiększenia nieprzewidywalności cukru we krwi. Jednak w przypadku infekcji żołądkowo-jelitowych powodujących biegunkę i wymioty będziesz potrzebować mniej insuliny.
Często mierz poziom cukru we krwi.
Choroby zakaźne mogą zatem prowadzić zarówno do wysokiego, jak i niskiego poziomu cukru we krwi, chociaż najczęstszym wyzwaniem jest wysoki poziom cukru we krwi.
Choroba niszcząca ciało może również utrudniać odczuwanie objawów wysokiego i niskiego poziomu cukru we krwi. Aby mieć najlepszą kontrolę nad poziomem cukru we krwi, ważne jest częste sprawdzanie cukru we krwi, a przynajmniej co trzy godziny.
Jeśli poziom cukru we krwi jest wyższy niż 15 mmol / L, zaleca się również sprawdzenie ketonów w moczu. Jeśli ilość ketonów stanie się zbyt wysoka, ryzykujesz kwasicą ketonową (zatrucie kwasem), co jest bardzo poważnym stanem.
Dostosuj za pomocą szybko działającej insuliny.
Wysoki poziom cukru we krwi jest stale korygowany za pomocą szybko działającej insuliny. Ponadto powinieneś spróbować jeść i pić, nawet jeśli nie masz na to ochoty. Może to pomóc utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
Zwiększone zapotrzebowanie na insulinę często utrzymuje się przez kilka dni po wyzdrowieniu. Wynika to z faktu, że podwyższony poziom cukru we krwi zwiększa insulinooporność – to znaczy organizm jest przez pewien czas mniej wrażliwy na insulinę.